(Català) Roix Hódeix
Pregunta de Baruj,
Tinc una consulta sobre Roix Hódeix. Vejam, conec les dades més bàsiques sobre Roix Hódeix: la importància clau que tenia antigament l'observació visual de la lluna per establir els mesos; les celebracions especials un cop el Sanhedrí declarava el nou mes; i amb el Temple destruït, com queda reflexat Roix Hódeixa les nostres Tefilot i Brakhot; o el fet que algunes dones no treballen en Roix Hódeix.
Però el que recerco té més a veure amb el significat de Roix Hódeix , el seu contingut, el seu missatge. Dir-me a mi mateix que és, com llegeixo arreu, una "festivitat menor", i oblidar-me del tema, no entra dintre del meu tarannà.
L'any passat, estudiant la festivitat de Sukkot amb un shiur que constava íntegrament de preguntes per entendre aquesta celebració a partir de la Torà, em vaig trobar amb una parell de temes que van provocar que comencés a fer-me preguntes sobre Roix Hódeix. Per una banda, les festivitats a la Torà venen acompanyades per una explicació del seu motiu, que normalment té a veure amb la història de la Redempció d'Israel, però també sovint apareixen temes agrícoles relacionats, o tots dos temes alhora. Però amb Roix Hódeix no es diu res, només els sacrificis que s'havien d'oferir al Temple, cap raó relacionada amb la Redempció o amb el cicle agrícola.
I per una altra banda, precisament el tema dels sacrificis accentuava les meves preguntes sobre Rosh Jodesh. Tenint en compte el nombre d'animals oferts (Bous, Bocs i Xais), deixant apart els sacrificis diaris i el addicional de Xabat , els sacrificis de les festivitats semblen seguir una pauta. Per un costat els Hagei Tixrei o Y'mei Hadin tenen un esquema de 1 Bou - 1+1 Bocs - 7 Xais; i per una altra Regalim tenen un esquema de 2 Bous - 1+1 Bocs - 7 Xais (tot i que Sukkot es especial), i Roix Hódeix segueix l'esquema de Xaloix Regalim! I acostuma a aparéixer en un lloc preeminent, després dels sacrificis diaris i els de Xabat , precedint la resta de festivitats.
Quin punt de contacte té Roix Hódeix amb les Xaloix Regalim? Què el fa tan important que quan els grecs varen invair Israel, va ser una de les tres coses que varen prohibir, junt amb el Xabat i el Brit Milà? Tot plegat no té gens d'aspecte de "festivitat menor"...
RESPOSTA
Igualment ens podríem preguntar si és correcte segons el judaisme el celebrar cada any el dia de l’aniversari del nostre propi naixement, com fan moltes persones, preparant un bon pastís i coŀlocant espelmetes segons el nombre d’anys que han passat.
Els Savis ens ensenyen que la vida funciona en cicles : cicles més petits o més grans, cicles més personals o més universals. Cicles anuals o septennals o cinquantenaris. O mensuals o setmanals...
Cada començament de cicle vé acompanyat d’una crònica individual, familiar o nacional, una revisió del cicle passat, i d’una reivindicació o asseveració de propòsits en relació al que comença.
L’oració del Roix Hódeix comença diguent que és un «temps d’expiació», un temps d’autocrítica que ens indueixi a millorar el nostre comportament d’aquí endavant i per tant ens ajudi a rebre el perdó pel passat, i de preparació cap el pròxim mes: per tal de començar-lo des d’un punt net, nou, positiu, sense la feixuga càrrega del passat que ens pot desanimar i desesperar.
El mateix es fa en les Tres Festivitat de Pelegrinatge (Xloixà Regalim) i sobretot en Cap d’Any (Roix haXanà) i Iom Kippur. I el mateix hem de fer el dia del nostre aniversari personal.
La veritat és que també el dia de Xabbat es pot explicar així, ja que l’arrel de xabbat ‘x.b.t’ i la de retornar ‘x.b’ són propanes i, segons els nostres Savis, tenen el mateix sentit, per tal de proporcionar a l’ànima el retorn a la perspectiva adequada, a les degudes proporcions, als objectius originals.
Cal tenir en compte que roix hódeix = cap de mes, s’escriu sense la ‘waw’, i es pot llegir igualment com roix hadaix = cap nou : netejar el cap de les coses negatives del mes anterior.
La Torà ens proporciona contínuament noves oportunitats per millorar el nostre comportament, la nostra conducta, la nostra personalitat, la nostra ànima i el nostre cos. I hem de fer el possible per saber aprofitar-les.
L’especial, molt especial, que té el Cap de Mes, que feu que els grecs s’hi oposassin tant obertament, és el fet que la Torà divina posa en mans humanes la decissió de quan hauran de celebrar-se les Festivitats divines. En el moment que el Tribunal del Sanhedrí decideix que el començament del mes és avui i no demà, en realitat estan decidint si la Festivitat de Péssah o de Sucot seran en aquest dia o en aquell altre. El Tribunal podia demorar la decissió fins al vespre per tal que el dia que fos consagrat com ‘cap de mes’ fos el de demà i no el d’avui.
Això era completament inaccepatable pels grecs: podien acceptar una llei divina o una llei humana, però no podien comprendre o acceptar que existís una ‘interfície’ entre el Creador i les criatures, i més quan els que ‘decidien’ en questions divines eren els humans.
El missatge jueu que diu que l’ànima humana és un alè diví, que pot ‘viure’ la Presència Divina en aquest Món era un perill mortal pel que representava la civilització de la ciència humana independent.
(Castellano) Rosh jódesh
Pregunta de Baruj,
Tengo una consulta sobre Rosh Jódesh (el dia primero del mes hebreo). Veamos, conozco los datos más básicos sobre Rosh Jódesh: la importancia clave la tenían antigüamente la observación visual de la luna para establecer los meses; las celebraciones especiales en el momento en que el Sanhedrín declaraba el nuevo mes; y con la destrucción del Templo, cómo queda reflejado el Rosh Jódesh en nuestras tefilot (oreciones) y Brajot (bendiciones); o el hecho que algunas mujeres no trabajen en Rosh Jódesh.
Pero lo que busco tiene más que ver con el significado del Rosh Jódesh, su contenido, su mensaje. Decirme a mí mismo que es, como puedo leer en algunos lugares, una «festividad menor» y olvidarme del tema, no entra dentro de mi modo de ser.
El año pasado, estudiando la festividad de Sucot (Las Cabañas) con un shiur (lección) que constaba íntegramente de preguntas para entender esta celebración a partir de la Torá, me encontré con unos temasque provocaron que comenzara a hacerme preguntas sobre el Rosh Jódesh. Por una parte,las Festividades de la Torá van acompañadas por una explicación de su motivo, que normalmente se refiere a la Historia de la Redención de Israel, pero a menudo aparecen también temas agrícolas relacionados, o los dos temas juntos. Pero con el Rosh Jódesh no dice nada, sólamente los sacrificios que debían ofrecerse en el Templo, pero ninguna razón relacionada con la Redención o con el ciclo agrícola.
Y por otra parte, precisamente el tema de los sacrificios acentuaba mis preguntas sobre el Rosh Jódesh. Teniendo en cuenta el número de animales ofrecidos (bueyes, carneros y corderos) dejando aparte los sacrificios diarios y el adicional de Shabat, los sacrificios de las Festividades parecen seguir una pauta. Por una parte los Jagué Tishré (las Fiestas del mes de Tishré) o Ymé HaDín (Días del Juício) tienen un esquema de 1 buey – 1+1 carneros – 7 corderos; y por otra parte los Shalosh Regalim (3 Pelegrinaciones) tienen un esquema de 2 bueyes, 1+1 carneros – 7 corderos (a pesar que Sucot es especial) ¡y el Rosh Jódesh sigue el esquema de Shalosh Regalim! Y suele aparecer en un lugar preeminente, después de los sacrificios diarios y de los de Shabat, precediendo al resto de las estividades.
¿Qué punto de contacto tiene el Rosh Jódesh con las Shalosh Regalim? ¿Qué lo convierte tan importante que cuando los griegos invadieron Israel, fué una de las tres cosas que prohibieron, junto con Shabat y Brit Milá (Circuncisión)? Todo junto, no tiene ningún aspecto de «festividad menor»...
RESPUESTA
Lo mismo nos podríamos preguntar si es correcto según el judaísmo el celebrar cada año nuestro cumpleaños, como hace mucha gente, preparando un buen pastel y colocando velitas según el número de años que hayan pasado.
Los Sabios nos enseñan que la vida funciona en ciclos: ciclos más pequeños o más grandes, ciclos más personales o más universales. Ciclos anuales o septenales o cincuentenarios. O menstruales o semanales...
Cada comienzo de ciclo viene acompañado de una crónica individual, familiar o nacional, una revisión del ciclo pasado y de una reivindicación o aseveración de propósitos frente al que empieza.
La oración de Rosh Jódesh comienza diciendo que es un «tiempo de expiación», un tiempo de autocrítica que nos induce a mejorar nuestro comportamiento de aquí en adelante y por lo tanto nos ayude a recibir el perdón por el pasado, y de preparación para el próximo mes: para poder comenzarlo desde un punto limpio, nuevo, positivo, sin la pesada carga del pasadoque podría desanimarnos o desesperarnos.
Lo mismo se hace en las Tres Festividades del Pelegrinaje (Shloshá Regalim) y sobretodo en el Año Nuevo (Rosh haShaná) y Yom Kippur. Y lo mismo debemos hacer en nuestro cumpleaños.
La verdad es que también en el día de Shabat puede explicarse así, ya que la raíz de Shabat es ‘Sh.B.T’ y la de retornar es ‘Sh.B’ son muy cercanas y, según nuestros Sabios, tienen el mismo sentido, para proporcionar al alma el retorno a la perspectiva adecuada, a las debidas proporciones, a los objetivos originales.
Debemos tener en cuenta que Rosh Jódesh = ‘cabeza del mes’ se escribe sin ‘waw’ y puede leerse igualmente como rosh jadash = ‘cabeza nueva’: limpiar la cabeza de las cosas negativas del mes anterior.
La Torá nos proporciona contínuamente nuevas oportunidades para mejorar nuestro comportamiento, nuestra conducta, nuestra personalidad, nuestra alma y nuestro cuerpo. Y debemos hacer todo lo posible para aprovecharlas.
Lo de especial, muy especial, que tiene el día del ‘Comienzo del Mes’, que hizo que los griegos se le opusieran tan abiertamente, es el hecho que la Torá pone en manos humanas la decisión de cuándo deberán celebrarse las Festividades divinas. En el momento en que el Tribunal del Sanhedrín decide que el comienzo del mes será hoy y no mañana, en realidad están decidiendo si la Fiesta de Pésaj o la de Sucot serán en tal día o en tal otro. El Tribunal puede demorar la decisión hasta la noche de modo que el día consagrado como ‘rosh jódesh’ sea mañana y no hoy.
Esto era completamente inaceptable para los griegos: podían aceptar una ley divina o una ley humana, pero no podían entender o aceptar que existiera una ‘interfaz’ entre el Creador y las criaturas, y más cuando los que ‘decidían’ en cuestiones divinas eran los humanos.
El mensaje judío que dice que el alma humana es un hálito divino, que puede ‘vivir’ la Presencia Divina en este Mundo era un peligro mortal para lo que representaba la civilización de la ciencia humana independiente.