CATALÀ
PREGUNTA
En el Col.lege nou de la meva filla Ada és obligatori menjar allí. A nosaltres, com la directora ha comprés la necessitat, ens han fet el favor de deixar que porte el menjar de casa, i la fiquen apart dels demés a eixa hora, per a evitar problemes. Ella dina cada dia el menjar que jo li prepare en una oficineta, i allí hi ha una prestageria que te una figura d'un crucifixe. I Ada està diguent-me que sent que allí no deu de fer les berajot del menjar, que podria eixir al pasillo i fer-les i després tornar a entrar, que encar que s'asenta d'esquenes a "eixe senyor penjat"...
La pregunta és:
Es poden fer berajot en una habitació on hi han imatges d' altres cultes o idolàtriques?
RESPOSTA
Una de les majors ‘guerres’ del judaisme, d’ençà el nostre Patriarca Avraham, és la que lliura contra l’idolatria. Per això convé tenir-ne els conceptes clars.
Durant els primers anys del cristianisme, les questions de la ‘divinitat’ de Jesus i de l’adoració de les imatges estaven obertes: els cristians d’orígen jueu n’estaven en contra, mentres que els neòfits de procedència pagana no li veien cap inconvenient.
El Concili de Nicea posà les coses clares: el cristianisme proclama la divinitat de Jesus i no sols permet sinó que obliga l’adoració de les imatges dels sants cristians. Si fins aquell punt algú encara podia considerar el cristianisme com una secta del judaisme, aquí els conceptes es feren més clars que l’aigua: en el cristianisme triomfà la tendència pagana en aquestes dues questions, malgrat que en algunes altres pot mostrar gran semblança al judaisme.
I en aquestes dues questions no hi ha cap diferència entre el catolicisme i la gran majoria de les sectes protestants: Jesus és considerat déu (o part de déu) i la veneració de la creu (com la de qualsevulla atra icona de persones o de símbols) és idolatria, encara que els cristians no ho considerin així (vegeu Maimònides, exègesi dels Manaments, Avodà Zarà 1,3; Mixné Torà, Avodà Zarà 9, 4).
Per cert que en el fet de considerar Jesus com divinitat (com questió separada de l’idolatria) conjunta amb un ‘pare déu’ es forma la ‘coadoració’ que, segons Rabenu Tam (Sanhedrín 63, tosf. ‘asur’), està completament prohibida als jueus, però està permesa entre els no-jueus.
Al final de la plaga de la calamarsa, quan el Faraó implora que el Creador aturi el càstig, Moixé li diu (Èxode 9:29), «en sortir de la ciutat alçaré les meves mans al Senyor: els trons acabaran i no hi haurà més calamarsa, per tal que reconeguis que la Terra pertany al Senyor».
I expliquen els Savis (Raixi, ibid.) que la raó d’haver de sortir de la ciutat és per la presència dels ídols, no tan sols pel recel que qualcú pogués pensar que Moixé resava als ídols, sinó també pel fet que la seva presència impedeix el contacte entre la persona i el Creador: causen una interferència espiritual, al igual que la presència dels excrements o de sorolls forts que desbaraten l’atenció de la persona que vol prendre contacte amb el Creador.
Per tant, està prohibit resar o dir les benediccions, en un lloc on es poden veure els ídols, encara que no estiguin davant els ulls, però se poden tapar o se pot formar una ‘paret’ intermitja (amb un llençol o mobles compactes que arribin a una altura de 90 cm.) i a condició que no se pugui veure l’ídol.
I «alabat sia el Senyor D-éu nostre que té paciència i misericòrdia amb aquells que transgredeixen la Seva voluntat», i «que els iŀlumini el camí i reconeguin aviat la Veritat» (són, respectivament, la benedicció i l’oració que es diuen en veure l’idolatria, quan es veu per primera vegada després d’al menys 30 dies).
CASTELLANO
PREGUNTA
En el College nuevo de mi hija Ada es obligatorio comer allí. A nosotros, como la directora ha comprendido la necesidad, nos han hecho el favor de dejar que lleve la comida de casa, y la ponen aparte de los demás a esa hora, para evitar problemas. Ella come cada día en la comida que yo le preparo en una oficinita, y allí hay una estantería que tiene una figura de un crucifijo. Y Ada está diciéndome que siente que allí no debe de hacer las berajot de la comida, que podría salir al pasillo y hacerlas y luego volver a entrar, que aúnque se sentara de espaldas a "ese señor colgado". ..
La pregunta es:
Se pueden hacer berajot en una habitación donde hay imágenes de otros cultos o idolátricas?
RESPUESTA
Una de las mayores 'guerras' del judaísmo, desde nuestro Patriarca Avraham, es la que libra contra la idolatría. Por eso conviene tener los conceptos claros.
Durante los primeros años del cristianismo, las cuestiones de la 'divinidad' de Jesús y de la adoración de las imágenes estaban abiertas: los cristianos de origen judío estaban en contra, mientras que los neófitos de procedencia pagana no le veían ningun inconveniente.
El Concilio de Nicea puso las cosas claras: el cristianismo proclama la divinidad de Jesús y no sólo permite sino que obliga a la adoración de las imágenes de los santos cristianos. Si hasta ese punto alguien todavía podía considerar el cristianismo como una secta del judaísmo, aquí los conceptos se hicieron más claros que el agua: en el cristianismo triunfó la tendencia pagana en estas dos cuestiones, aunque en algunas otras puede mostrar gran parecido al judaísmo.
Y en estas dos cuestiones no hay ninguna diferencia entre el catolicismo y la gran mayoría de las sectas protestantes: Jesus es considerado dios (o parte de dios) y la veneración de la cruz (como la de cualquier otra icono de personas o de símbolos ) es idolatría, aunque los cristianos no lo consideren así (ver Maimónides, exégesis de los Mandamientos, Avoda Zara 1,3; Mishné Torá, Avoda Zara 9, 4).
Por cierto que en el hecho de considerar Jesus como divinidad (como cuestión separada de la idolatría) conjunta con un 'padre dios' se forma la 'coadoración' que, según Rabenu Tam (Sanhedrín 63, tosf. 'Asur'), está completamente prohibida a los judíos, pero está permitida entre los no-judíos.
Al final de la plaga del granizo, cuando el Faraón implora que el Creador detenga el castigo, Moshé le dice (Éxodo 9:29), «al salir de la ciudad alzaré mis manos al Señor: los truenos acabarán y no habrá más granizo, para que reconozcas que la Tierra pertenece al Señor».
Y explican los Sabios (Rashi, ibid.) Que la razón de tener que salir de la ciudad es por la presencia de los ídolos, no sólo por el recelo que alguien pudiera pensar que Moshé rezaba a los ídolos, sino también por el hecho de que su presencia impide el contacto entre la persona y el Creador: causan una interferencia espiritual, al igual que la presencia de los excrementos o ruidos fuertes que desbaratan la atención de la persona que quiere tomar contacto con el Creador.
Por lo tanto, está prohibido rezar o decir las bendiciones, en un lugar donde se pueden ver los ídolos, aunque no estén ante los ojos, pero se pueden tapar o se puede formar una 'pared' intermedia (con una sábana o muebles compactos que lleguen a una altura de 90 cm.) y a condición de que no se pueda ver el ídolo.
Y «alabado sea el Señor D-os nuestro que tiene paciencia y misericordia con aquellos que transgreden Su voluntad», y «que les ilumine el camino y reconozcan pronto la Verdad» (son, respectivamente, la bendición y la oración que se recitan al ver la idolatría, cuando se ve por primera vez después de al menos 30 días).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada