divendres, 31 de desembre del 2010

Data del Bar Mitzvà

PREGUNTA (CATALÀ)

Com es pot averiguar la Paraxa corresponent al neixement d' una persona? Eixa Paraxá, és la mateixa que la del seu Bar/Bat mitzvá?

Ja he aprés a convertir les dades del calendari gregorià al jueu, però encara no sé trobar la Paraxa que li correspón.

Moltes gràcies

RESPOSTA

Hi ha diversos webs que tenen aquesta funció. El millor que conec és: si tens Calendari Google li pots afegir
http://www.hebcal.com/hebcal/ amb l'especificació de la teva ciutat (al "Candle lighting times" segons "latitude/longitude", i vius! que te posa 72 minuts d'antelació!, però ho pots corregir) i afegint els "events" de "Weekly sedrot on Saturdays", i amb ell pots anar avant i enrere fins que arribis a la data que t'interessa.

La data del bar/bat mitsvà és la que correspòn al dia de l'aniversari quan es cumpleixen els dotze o tretze anys, i el xabat que vengui just a continuació és el "xabat bar-mitsvà". Moltes vegades pot resultar abans del que hi havia l'any del naixement o després.

Com curiositat, senyalaré que se pot donar el cas de dos germans bessons que el menor faci el bar-mitsvà un mes abans que el major, ja que el major pot haver nascut el darrer dia de Adar 1er poc abans de la posta del sol, mentres el menor ja havia nascut el primer dia de l'Adar 2on, i al cap de tretze anys pot resultar que hi hagi només un Adar i el germà menor ja cumpleix el primer dia d'Adar mentres que el germà major cumplirà només en el darrer dia (
quina ràbia!). I no en parlem en cas de que un sigui mascle i l'altre femella, que la nina arribarà a la majoria d'edat un any abans que el seu germà!


PREGUNTA (CASTELLANO)

¿Cómo se puede averiguar la Parasha correspondiente al nacimiento de una persona? Esa Parashá, es la misma que la de su Bar / Bat mitzvá?

Ya he aprendido a convertir los datos del calendario gregoriano al judío, pero todavía no encuentro la Parasha que le corresponde.

Muchas gracias

RESPUESTA

Hay varias webs que tienen esta función. Lo mejor que conozco es: si tienes Calendario Google le puedes añadir http://www.hebcal.com/hebcal/ con el especificación de tu ciudad (el "Candle lighting times" según "latitude / Longitude", y vivos! que te pone 72 minutos de antelación!, pero lo puedes corregir) y añadiendo los "events" de "Weekly sedrot on Saturdays", y con él puedes ir adelante y atrás hasta que llegues a la fecha que te interesa.

La fecha del bar / bat mitsvá es la que corresponde al día del aniversario cuando se cumplen los doce o trece años, y el shabat que venda justo a continuación es el "shabat bar-mitsvá". Muchas veces puede resultar antes de lo que había en el año del nacimiento o después.

Como curiosidad, señalaré que se puede dar el caso de dos hermanos gemelos que el menor haga el bar-mitsvá un mes antes de que el mayor, ya que el mayor puede haber nacido el último día de Adar 1º poco antes de la puesta del sol, mientras el menor ya había nacido el primer día del Adar 2º, y al cabo de trece años puede resultar que haya sólo un Adar y el hermano menor ya cumple el primer día de Adar mientras que el hermano mayor cumplirá sólo en el último día (¡qué rabia!). Y no hablemos en caso de que uno sea macho y el otro hembra, que la niña llegará a la mayoría de edad un año antes que su hermano!